Langs de Nederlandse kust zijn veel goede voorbeelden te vinden van Nature based kustbeheer, waar we van kunnen leren, of die we kunnen opschalen. De Nederlandse kust bestaat van nature uit zand, waar veel natuurlijke dynamiek is, en slib waar het water rustiger is. De Nederlandse duinen hebben veel baat bij beheer waarbij het zand vrij mag bewegen. Het zand dat landinwaarts waait zorgt voor robuustere duinen, die meegroeien met de zeespiegelstijging. De natuurlijke dynamiek zorgt voor gradiënten, natuurlijke variatie in habitats en biodiversiteit.
In de duinen, de kwelders en de schorren is de levende natuur van groot belang: planten zorgen dat zand en slib wordt ingevangen en vastgehouden. Onder water leven kokerwormen en schelpdieren. In sommige gevallen kunnen die dezelfde functie vervullen, maar anders dan met helm in de duinen of invangschermen in de kwelders hebben we er nooit werk van gemaakt om dat leven te stimuleren of te beschermen.
Op veel plekken langs de Nederlandse kust is de natuurlijke dynamiek nog duidelijk aanwezig. Er zijn echter grote ingrepen gedaan, zoals de Hondsbossche en Pettemer Zeewering, de afsluiting van de Lauwerszee, de Afsluitdijk en de Deltawerken. Bij al deze werken is of wordt gewerkt aan aanpassingen voor een veerkrachtige toekomst. In alle gevallen wordt daarbij gekeken naar natuurlijke processen, en verhoging van biodiversiteit. Zeespiegelstijging vraagt langs de héle kust om maatregelen die zorgen voor nóg meer veerkracht.