Op 13 januari 2025 vond in de polder Hegewarren de eerste succesvolle oogst van lisdodde plaats. Dit markeert een belangrijke stap voor de NL2120-pilot in het Friese veenweidegebied, die onderzoekt hoe voedsel- en vezelproductie mogelijk is in een nat en ecologisch gezond veenlandschap. De lisdodde wordt nu gedroogd en verwerkt tot biobased isolatiemateriaal.

In het Friese veenweidegebied vormt bodemdaling en de uitstoot van broeikasgassen een grote uitdaging. NL2120 experimenteert in de Hegewarren met Nature-based Solutions, waarbij het verhogen van waterpeilen centraal staat. Dit helpt niet alleen om verdere bodemdaling te voorkomen en CO₂ vast te houden, maar draagt ook bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Tegelijkertijd wordt gezocht naar verdienmodellen die passen binnen deze duurzame transitie.
“In de Hegewarren laten we zien dat agrarische productie ook in een nat veenlandschap mogelijk is,” zegt Jasper van Belle, verantwoordelijk voor de pilotprojecten in het Friese veenweidegebied namens NL2120. “Lisdodde groeit goed op de vernatte percelen en heeft een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld als circulair bouwmateriaal. Dit maakt het een kansrijk gewas voor de toekomst.”
De eerste oogst is een belangrijke stap in het opschalen van natte teelten. Lisdoddeteelt biedt niet alleen perspectief voor agrariërs, maar levert ook voordelen op voor waterkwaliteit en klimaatbestendigheid. De natte teelt werkt als een natuurlijke waterfilter, draagt bij aan het waterbergend vermogen en helpt verzilting tegen te gaan in kwetsbare gebieden.
“Het succes van deze eerste oogst onderstreept dat we op de goede weg zijn,” vervolgt Jasper. “Door samen te werken met boeren en andere partners, verkennen we hoe we deze duurzame teelt verder kunnen ontwikkelen. Dit project laat zien dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan.”
Met de eerste oogst achter de rug wordt nu gewerkt aan verdere opschaling en marktontwikkeling voor lisdoddeproducten. De komende jaren zal de pilot in de Hegewarren zich blijven richten op het optimaliseren van natte teelten en het versterken van de verdienmodellen, zodat deze innovatieve aanpak een blijvende plek krijgt in het Friese veenweidegebied.
Verschillende organisaties werken samen aan de lisdoddeteelt in de Hegewarren. Provincie Fryslân is vanuit haar Veenweideprogramma aangesloten bij deze NL2120-pilot. Samen met o.a. Biosintrum wordt in Fries veenweidegebied ervaring opgedaan met natte teelten.