Onze aanpak

De partners in NL2120 richten zich op kansen en barrières rond de toepassing van natuurlijke oplossingen.
We analyseren en beantwoorden vragen vanuit verschillende perspectieven:
 

  • Fysisch-ecologisch: Hoe effectief zijn Nature-based Solutions en hoe zijn deze toe te passen in een veranderend klimaat?  
  • Sociaal-economisch: Wat zijn kosten en baten van grote infrastructurele Nature-based Solutions voor de maatschappij en de brede welvaart?   
  • Instititioneel: Hoe zorgen we voor een goede samenwerking tussen sectoren en integratie in regelgeving bij het toepassen van Nature-based Solutions? 

Kennis toepassen  

We doorleven deze vragen in de praktijk, op proeflocaties en in gebieden als de veenweidegebieden van Fryslân en de deltasteden in Zuid-Holland. Zo zorgen we ervoor dat de kennis die we delen is gebaseerd op praktijkervaringen.

Op basis van de vergaarde kennis en praktijkervaringen stellen we vervolgens handreikingen op voor uitvoerings- en beleidsprogramma’s van overheden.

Gebieden die een stap verder willen worden gebracht met vergaarde kennis, kunnen in aanmerking komen voor hulp van het NL2120-consortium met een voucherregeling.

Vijf landschapstypes 

We gebruiken de kennis om een toekomstvisie voor vijf landschapstypes verder uit te werken: kust-, veen- en rivierengebied, hoge zandgronden en steden. Dit zijn geen afgebakende gebieden, zeker niet in een klein land als Nederland. Daarom werken we in verschillende samenwerkingsvormen (Communities of Practice, werkplaatsen en pilots) verder aan oplossingen en hoe ze het beste zijn toe te passen. In Nederland, maar ook in het buitenland. Want wat we hier ontdekken, delen we met de rest van de wereld. 

Opschalen van natuurlijke oplossingen 

We zorgen voor verdere opschaling door betrokken bedrijven en organisaties te helpen bij toepassing van de kennis, zowel nationaal als internationaal. Om te voorkomen dat het aan menskracht ontbreekt als er straks kan worden opgeschaald, zijn ook beroepsopleidingen aangesloten.