In de veenweidegebieden van Nederland zijn er veelbelovende voorbeelden van Nature-based Solutions die we kunnen toepassen en opschalen. Momenteel vindt er in deze gebieden bodemdaling en CO2-emissies plaats doordat de waterpeilen in de veenbodems kunstmatig laag worden gehouden, waardoor het veen kan oxideren. De maatschappij en de natuur hebben daarom baat bij een natuurlijker watersysteem in het veenweide gebied, waar vernatting een belangrijke ingreep is. Door het waterpeil te verhogen, wordt de afbraak van veen verminderd, wat bijdraagt aan de opslag van koolstof en het tegengaan van bodemdaling. Dit zorgt voor een duurzamer landschap dat beter bestand is tegen klimaatverandering.
Daarnaast bevorderen Nature-based Solutions in veenweidegebieden de biodiversiteit. Door het creƫren van natte natuur of een gevarieerd pallet aan landgebruiken, zoals moerasgebieden, plas-dras zones, kruidenrijke natte graslanden en natte teelten, ontstaan er nieuwe habitats voor verschillende plant- en diersoorten. Deze aanpak ondersteunt niet alleen de lokale flora en fauna, maar draagt ook bij aan de waterkwaliteit en het vasthouden van water in tijden van droogte. Hierdoor ontstaat er een rijke variatie aan ecosystemen en verhoogt de ecologische waarde van het landschap.
Tot slot bieden Nature-based Solutions in veenweidegebieden ook economische kansen. Door het herstel van natuurlijke processen en de vernatting ontstaat ruimte voor nieuwe landgebruiken en andere afzetmarkten, zoals biobased bouwproducten, streekproducten of ecosysteemdiensten zoals koolstofvastlegging of waterzuivering, Bovendien kunnen deze gebieden aantrekkelijker worden voor recreatie en toerisme, wat extra inkomsten kan genereren voor lokale gemeenschappen.
In de Hegewarren wordt vanuit NL2120 volop geƫxperimenteerd met natte teelten, zoals Lisdodde en vernatte, natuurinclusieve melkveehouderij.